Tom is not Keet’s friend

Amsterdam, 11 juli 2011 – Gisteren ontving de PC een mail met als onderwerp “Klaagzang van een slugger”. Een pakkende titel die, afkomstig van de GKL, ook wel humoristisch genoemd kan worden.

De inhoud van de mail bleek echter een regelrechte aanval te zijn op de ‘arbitraire regels’ die de PC er op na zou houden als het gaat om de statistieken. Het lijkt erop dat de GKL het moeilijk kon verkroppen dat er een lijn getrokken werd op 30 netto slagbeurten. Gewoon een lijn die ook vorig jaar op dit punt in de competitie getrokken is.

“Om mee te doen met de batting title moet je als slagman minimaal een gemiddelde hebben van 3,1 Plate Appearances per wedstrijd. Als je dus uit gaat van 13 wedstrijden die we tot nu toe hebben gespeeld moet je 13 x 3,1 PA’s = 40 PA’s hebben om boven de streep te blijven. Dan ben ik weliswaar nog steeds de sigaar, maar ook krijtje komt dan onder de streep en Remmie heeft net geluk. Ga er vanuit dat je dit even recht zet.”

Met enige zelfkennis werd er getekend met “Uw matennaaier van dienst”. Vervelend genoeg zit er heel wat redelijkheid en onderbouwing in het verhaal, dus moest de PC wel toezeggen het beleid nog ’n keer goed onder de loep te houden.

Zo gezegd, zo gedaan. Als de Reserve Reserves uit waren gekomen in de MLB dan waren 3,1 PA’s inderdaad genoeg geweest om mee te doen voor de ‘batting title’. Maar in dat geval had de GKL naast Gagarin nog een hele doos extra Reserve Reserve Reserves moeten regelen, omdat hij de 81 wedstrijden die hij dan had moeten spelen er thuis echt niet doorheen had gekregen. (Gagarin en GKL hebben dit seizoen een duobaan). Een vergelijk met de Nederlandse Hoofdklasse Hout lijkt daarom beter van toepassing. En daar geldt het aantal van 2,7 PA’s. De bijbehorende rekensom en tekst is dan“Als je dus uit gaat van 13 wedstrijden die we tot nu toe hebben gespeeld moet je 13 x 2,7 PA’s = 35,1 PA’s hebben om boven de streep te blijven.” (Kijk in dit document op pagina 16 voor de exacte regels)

De aanpassing is gedaan. Zie hieronder het resultaat.