HCAW3 sleept kampioenschap uit het vuur (VIDEO)

’t Was een memorabele dag afgelopen zondag. Voor het eerst in de na- oorlogse geschiedenis bleef het derde honkbalteam van HCAW ongeslagen na de zomerstop. In een sensationele wedstrijd behaalde HCAW3 na vijf jaar het felbegeerde kampioenschap in de derde klasse. Lange tijd keken de Bussumse reserve-reserves tegen een welhaast uitzichtloze achterstand aan, maar uiteindelijk gaf de teamgeest de doorslag. Inzet en vertrouwen werden pas in de laatste inning beloond. Met 11-9 bleek HCAW3 net iets sterker dan het altijd lastige Blue Hawks uit Zwolle, dat door de nederlaag de competitie als tweede eindigde.

In de eerste inning zagen twee busladingen Blue Hawks supporters hun team op voorsprong komen. Twee veldfouten van de zenuwachtige Bussumse defensie brachten startende werper Paul Bus al direct in de problemen. Hij kon niet voorkomen dat de ploeg uit het Den Haag van Overijssel door een 2 RBI single en een tweepunten homerun meteen uitliep naar 0-4. De bezoekende toeschouwers uitten hun vreugde met toeters, bellen en een heus spandoek. In de gelijkmakende tweede slagbeurt betekende een homerun van Koen van Joolen het eerste punt voor HCAW3 en konden de speciaal voor Poppetjesdag uitgenodigde spelersvrouwen wat van zich laten horen. Het was echter nog
verre van stil aan de overkant. In de derde inning werd het 1-5 en door nog twee homeruns van Zwolse zijde namen de gasten zelfs een 2-9 voorsprong.

Na twee puntloze innings lukte het HCAW3 om de druk wat op te voeren. Gesterkt door het voortreffelijke reliefwerk van heuvelartiest Jariño Koenen begon de Bussumse slagploeg iets van de achterstand af te snoepen. Omdat op het eerste veld de wedstrijd van HCAW1 inmiddels was afgelopen, kwamen vele Bussumse supporters kijken hoe het er op veld 2 aan toe ging en zo werd het evenwicht ook op de tribune hersteld. Vanaf de “seventh inning stretch” (onder aanvoering van ex-HCAW3 speler Maurice Postmeijer) was het publiek niet meer stil te krijgen. Door vier wijd van Tom Urbanus en honkslagen van Ronald de Jong (met 4 uit 4 beste slagman) en pinch hitter Joost Boschhuizen kroop HCAW3 dichterbij (6-9). In de achtste inning werd de klus geklaard toen Het Derde liefst vijf maal wist te scoren, met als hoogtepunt (bij 9-9) de vangfout van de midvelder van Blue Hawks op een moeilijk geslagen bal van Crispijn Jongsma.Toen was het stil aan de overkant.

In de negende inning gooide Daco Bogaard nog bijna roet in het eten. Met twee uit en het eerste honk bezet, bedacht Bogaard zich dat Jariño Koenen geheel tegen de traditie in nog geen homerun had tegen gekregen. Prompt sloeg de achtste slagman van Blue Hawks, die eerder al een striemende homerun van zijn knuppel zag vertrekken, de bal diep het midveld in. Iedereen dacht dat ie eruit zou gaan, maar het hek stond uiteindelijk een tweede homerun in de weg. Blue Hawks kwam niet meer tot scoren en het feest voor HCAW3 barste los toen eerste honkman Niels Lam de bevrijdende laatste nul maakte.

Felicitaties, champagne en zoenen vielen de spelers van HCAW3 ten deel, waarna Daco Bogaard de spelersvrouwen toesprak. Als organisator van Poppetjesdag 2003 bedankte hij de poppetjes voor het wekelijks uitlenen van hun mannen en reikte hij hen de eerste exemplaren uit van de “Hits van HCAW3 – Alle 14 goed”. Een speciale gelukswens ging uit naar het poppetje van Dennis Meester, dat er als eerste in slaagde Dennis een volledig seizoen aan zich te binden.

Grote afwezige was coach Roy Berrevoets, die zich had laten strikken voor een reisje naar Italië. Als coach van de Nederlandse B-junioren werd hij daar op onorthodoxe wijze (squeeze play met twee man uit) trouwens ook kampioen. Door de afwezigheid van Berrevoets kon ex-coach Sander Fokker na vier jaar alsnog triomferen. Ad interim zette hij afgelopen zondag een hoogtepunt achter zijn coachcarrière. Hij werd daarbij terzijde gestaan door gelegenheidsassistent Jeffry Hollak, die zich geheel in dienst van het team opstelde.

Namens alle spelers van HCAW3 wil ik iedereen hartelijk bedanken voor alle steun tijdens deze onvergetelijke wedstrijd. In zo’n ambiance kampioen worden in de derde klasse is maar weinig teams gegeven. Nogmaals hartelijk bedankt daarvoor! Dank gaat ook uit naar Frank Koene (alias “de peanut”), die ons dit seizoen meer dan eens liet zien hoe je grote-mannen-honkbal speelt. Ook Maarten Mulder is onze dank verschuldigd. Zijn werpkunsten versterkten onze door vakantieperikelen geplaagde selectie tijdens de laatste wedstrijd voor de zomerstop. Tenslotte een woord van dank aan onze sponsor Carel van Joolen, die ons meenam naar de plaatselijke chinees voor een feestelijke afsluiting. Het etentje was het enige dat HCAW3 deze dag cadeau kreeg.

Het was een mooi seizoen.

Tschüss,

Helmut

P.S. En de Beer? De Beer ging naar Demis Rosa. Deze trouwe plaatbewaker werd met drie hits (waaronder twee dubbels) uitgeroepen tot Man of the Match. Hij mag van zijn vriendin nog een jaartje doorballen, dus het wordt bij de volgende BBQ toch gewoon weer Rosé.