Hete kip op een nog hetere dag

Hoe de eerste klap nog maar net een daalder waard werd

Bussum, zondag 24 mei 2009 – Eénmalige opleving in het slagperk en een virtuoos optreden van hittebestendige Braziliaan de Souza schenkt HCAW 2 een 5-4 overwinning op de Hazenkamp en de koppositie in de 2e klasse A.
blue
(de rol van de ‘blues’ wordt soms onderschat red.)

Afgelopen weekend werd duidelijk dat de recente prestaties van de reserve reserves niet alleen hebben geleid tot de koppositie in de aantrekkelijke aluminium hoofdklasse maar ook tot een steeds groter wordende schare fans. Waar dit weekend al sprake was van een buitengewoon goed gevuld stadion is de verwachting dat de wedstrijd tijdens het komende Pinksterweekend zelfs tot een overvol stadion gaat leiden. “Het is natuurlijk geweldig om dit mee te maken, maar juist op dit soort momenten moet je als sporter met beide voeten op de grond blijven staan. De ene dag ben je nog de held, maar de andere dag kan je ook weer de schlemiel zijn”, aldus ex-international en hoofdcoach Berrevoets.
De toegestroomde fans zorgden er in ieder geval voor dat HCAW sterk uit de startblokken kwam. De eerste inning kwam maarliefst de gehele slagploeg aan de beurt en werden er direct 4 punten op het bord gezet. Waar een deel van het team al met zijn gedachtes bij een koud biertje op het terras zat, werd al snel duidelijk dat de tegenstanders uit Nijmegen zich niet zomaar gewonnen gaven. In de eerst opvolgende slagbeurt werd de stand direct gelijk getrokken en ook in de daaropvolgende innings ging er meer dreiging uit van de gretige Nijmeegse slagploeg dan van de Bussumers. Overigens was dit voor een belangrijk deel te danken aan de Cubaan Cespedes die als één van de weinige goed zicht had op de ballen van de Souza. Naar verluidt is de Cubaan per boot over de Waal uiteindelijk in Nijmegen terecht gekomen, alwaar hij een welkome versterking is.

De duimbeschermer
Ondanks het feit dat er tot aan de 8e inning geen verandering in de score is geweest zijn er op aanvallend vlak wel degelijk twee pluspunten te benoemen. De Kroatische catcher Andrlik wist voor de 2e week op rij zijn totaal aantal hits te verdubbelen en lijkt definitief uit zijn slump. Ook voor de boomlange Krijtje lijkt de ergste periode voorbij en kon eindelijk weer een hit genoteerd worden. “De coach heeft geprobeerd de druk bij hem te ontnemen door hem op de 7e slagpositie in de line-up te zetten en dat heeft goed uitgepakt”, aldus papieren coach Bouwman. Navraag bij Krijtje zelf leidt overigens tot een verontwaardigde reactie. Hij is het niet eens met de analyse van Bouwman en zegt er zelf van overtuigd te zijn dat de andere kleur duimbeschermer de belangrijkste reden is voor zijn mentale ommezwaai.

Voor altijd in de boeken
Dankzij een bases loaded walk in de 8e inning kon HCAW 2 eindelijk weer de voorsprong pakken (5-4). Voor de in topvorm verkerende de Souza was de 9e inning vervolgens alleen nog maar een formaliteit en kon de wedstrijd winnend worden afgesloten. Het was op zijn minst bovenmenselijk te noemen dat de Braziliaan in deze hitte 9 innings heeft weten vol te maken. “De geheime trainingsstage in Oman van vorig jaar heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Wanneer je dagenlang in de woestijn bivakkeert met temperaturen van rond de 50 graden Celsius leer je je eigen lichaam goed kennen. Deze kennis geeft je tijdens dit soort dagen de mogelijkheid om de wedstrijd zo op te bouwen dat je zelfs op het einde nog kan pieken. Als ik eerlijk ben had ik had eigenlijk nog wel een aantal innings willen doorgooien”, aldus de Souza.
Niet alleen deze prestatie maakte dit een dag voor hem om nooit meer te vergeten. De Souza zal namelijk voor altijd de boeken in gaan als de eerste werper allertijden die 3 keer een bal weet te vangen in 1 inning. “Geweldig, en ik heb ze niet eens gezien!”, lacht de Souza.

Na twee krappe maar belangrijke overwinningen op rij wordt het interessant om te zien of de reserve reserves volgende week in een vol stadion de druk aan kunnen en de kersverse koppositie kunnen behouden.

Papi

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.