Reserve Reserves doen goede zaken

Amsterdam, 27 mei 2012 – Dit Pinksterweekend stond de topper tegen de Mokum Hawks op het programma. Tijdens de Brabant Cup werd dit jaar nog verloren van de Amsterdammers, maar in een zonovergoten Vallei trokken de Bussumers deze keer aan het langste eind. Er werd met 19-6 gewonnen. En omdat Pioniers van Alcmaria won is het gat met de volgers al opgelopen tot 6 verliespunten.

De ruime cijfers waarmee gewonnen werd doen een veegpartij vermoeden, maar dat zag er aanvankelijk niet zo uit. De Souza kwam goed warm uit de startblokken en wist de eerste slagbeurt zonder kleerscheuren door te komen. Dat kon de Amsterdamse, tot werper omgeschoolde catcher, Van Hagen niet zeggen. Edgar opende met een striemende hit waarna de in de slagvolgorde omhoog geschoven PC aan de beurt was. Eerst leverde een gemiste hit-and-run nog een gestolen honk op voor Edgar, maar de GGL zal de PC het gemiste teken vergeven hebben, want de volgende bal vloog de tuin uit. Gagarin volgde verrassend met een hit én z’n eerste gestolen honk in twee jaar. NoNoJoe hield zich daarna nog enigszins in, en tikte Gagarin met een hitje over de thuisplaat. 3-0.

In de tweede Amsterdamse slagbeurt werd direct terug gehomerd waardoor het 3-1 werd. De tweede Bussumse slagbeurt leverde twee punten op. De PC had bedacht dat als je met Gagarin achter je op het honk komt, de kans groot is dat je gaat scoren. En zo geschiedde het, de dragbunt lag goed, en Gagarin trippelde de PC binnen. Gagarin kon daarna zelf ook scoren op een bal die VGM hard het hek in sloeg. 5-1.

De Amsterdammers waren toen nog niet toe aan opgeven. In de derde inning werden na een tweetal, voor De Souza onkarakteristieke, keren vier wijd en twee hits twee punten terug gesnoept. 5-3. Ed de Kroket zorgde in de gelijkmakende slagbeurt voor weer een beetje meer lucht door de leunende Jariño binnen te slaan. 6-3.

In de vierde en vijfde inning wisten beide ploegen niet tot scoren te komen, maar toch moet er even stilgestaan worden bij de derde en vierde nul van de vierde inning. De derde nul was een erg knappe 6-naar-4 waarmee Edgar de toen nog spannende wedstrijd wist te redden. De vierde nul was de strikeout van Gagarin, en die is het benoemen waard omdat dat namelijk zijn 50ste was in zijn lange en imposante loopbaan als Reserve Reserve. Daarvoor hulde! (prestaties moet je vieren)

Voordat ik de gebeurtenissen van de zesde inning beschrijf moet ik hier een quote opnemen van een niet nader te benoemen, ietwat rossige Amsterdammer, gedaan net na de onderlinge wedstrijd tijdens de Brabant Cup “Is dit het team waarmee jullie vorig jaar kampioen zijn geworden?”. Het antwoord was “Ja”, en na de Bussumse zesde slagbeurt van afgelopen zaterdag hoeft dat niet verder uitgelegd te worden.

Nu dus de zesde inning. 16 Bussumers mochten het slagperk betreden. Het leverde 8 hits op, waarvan 4 voor
extra honken, 3 keer vier wijd, waarvan 2 op Super Seb, 2 fouten, beiden op door Edgar geslagen ballen en uiteindelijk 13 punten. Gagarin had twee hits (4 totaal), VGM ook (3 totaal), maar het absolute hoogtepunt van de inning was de Grande Salami die NoNoJoe aan de verkeerde kant (aka opposite) van het veld eruit pegelde. Omdat hij in de slagbeurt daarvoor ook al een bases-clearing-double had geslagen kwam zijn totaal aantal ribbies in deze inning op 7 en op 8 in de wedstrijd. 19-3

De drie puntjes die de Hawks in de eerste helft van de zevende inning nog wisten te scoren waren niet genoeg om de mercy-rule te omzeilen. Na een snelle wedstrijd van 1 uur en 51 minuten kon het scoreformulier ingevuld en getekend worden. 19-6