Bussumse wederopstanding met machtsvertoon

Amsterdam, 25 augustus 2012 – Omdat de Amsterdammers op zaterdag geen team op de been zouden kunnen krijgen werd de wedstrijd Mokum Hawks vs. Reserve Reserves naar vrijdagavond verzet. Het maakte de Bussumers niet uit. Na een langzame start was één inning gas geven voldoende. Het werd een mercy-rule-einde en de Hawks werden geveegd op eigen veld. Het werd 4-14.

Maar 4-14 vertelt niet het hele verhaal van de wedstrijd. De langzame start was namelijk écht langzaam. Aanvallend kwamen de Bussumers er in de eerste helft van de wedstrijd totaal niet aan te pas. De Amsterdams-Mexicaanse werper Morales had de touwtjes tot en met de vijfde inning stevig in handen.  Z’n cijfers tot dan toe waren 5-0-1-2, geen vuiltje aan de Amsterdamse lucht.

De Hawks waren aanvallend wel direct op dreef en op een jetlaggerige VGM werden in de eerste inning al direct drie honkslagen geslagen, en twee punten gescoord. In de tweede en derde inning wisten ze VGM al wat minder te raken, maar dat kwam omdat ze te weinig hadden geoefend op ballen die met een stuiter over de plaat hoppen. Remmie liet zich achter de plaat door die stuiters niet van de wijs brengen en wist het merendeel te stoppen. Na drie innings was het dus nog steeds 2-0.

In de eerste helft van de vierde inning kwam Jariño de dugout binnen gelopen. Hij was ruim tweeënhalf uur op zoek geweest naar Sportpark Ookmeer en had tijdens de speurtocht alle 28 wraps verorberd die hij vanwege z’n bollendienst bij zich had. Veel tijd op bij te komen kreeg hij niet, want nadat Morales drie Bussumse slagmensen met drieslag aan de kant had gezet moest Jariño meteen de heuvel op. Hij wist de slagzone direct te vinden en al snel werd de eerste nul gemaakt. Maar de slagmensen raakten snel gewend aan de ballen zonder stuiter en na de honkslag van de nummer twee op de slaglijst wist Bas Kuijer de Amsterdamse voorsprong te verdubbelen door een dinger naar het links-midveld te slaan. Stand 4-0.

In de vijfde inning hadden de Bussumers nog steeds weinig in te brengen. Three-up, three down. Het zag er naar uit dat het een snelle wedstrijd ging worden want ook Jariño had in de vijfde inning geen moeite meer met de Amsterdamse slagploeg. Maar toen kwam de zesde inning. Een inning die nog wel even blijft nadreunen in Amsterdam en waar de Bussumers nog wel een weekje van zullen nagenieten.

De Reserve Reserves waren drie keer rond geweest en de kop kwam weer aan slag. Een hit van Edgar werd gevolgd door een hit van Gagarin. Jariño sneuvelde door een 6-naar-3, maar hij moest zich concentreren op het gooien, en de wraps zaten waarschijnlijk een beetje dwars. Super Seb sloeg met z’n liner de eerste twee Bussumse punten op het niet eens spreekwoordelijke scorebord. Rikkie volgde met een hit en de daarop volgende hit van NoNoJoe zorgde voor volle honken.

De sombrero bewijst dat Jopie vrijdag het gevaarlijkst aan slag was als hij z’n knuppel niet uit z’n nek haalde. Hij deed dat echter wel op een héél goed moment want zijn vier wijd zorgde voor de 4-3. VGM werd het laatste slachtoffer van Morales, want na zijn drieslag sloeg Remmie een bases-clearing-double tegen het linksveld-hek. Er was in het hele stadion maar één man die dacht dat er in het linksveld een vangfout was gemaakt, en dat was Remmie, maar gelukkig heeft hij meer verstand van eh…ehm… eh… andere dingen. Vangfout of niet, het was in ieder geval zeker het einde van Morales die vijf fantastische innings had gegooid.

Het was nog steeds de zesde inning en iedereen was al een keer aan de beurt geweest. Het gissen op Van Wissen kon beginnen. En of er nou werd voorgezegd, of dat er gewoon heel goed gegist werd, niemand zal het weten. Feit is dat de eerste vijf slagmensen allemaal een hit produceerde. Edgar sloeg met z’n tweede hit van de inning nog een punt binnen, en Gagarin produceerde ook hit numero dos. Jariño had even overgegeven achter de dugout, dat luchtte op, en ook hij leverde een hit af. Met de honken vol ging Super Seb diep voor zijn tweede hit, een bases-clearing-triple. Rikkie z’n tweede hit was een stand-up double, goed voor een ribbie, en de kenners weten hoe ver Rikkie een bal moet slaan wil hij een tot een stand-up double komen. Na de vangbal voor NoNoJoe, en toen het stof was neergedaald, werd het scorebord weer zichtbaar. De stand was 4-11 geworden.

Lamgeslagen door het Bussumse slaggeweld hadden de Hawks zelf aan slag weinig meer in te brengen. Jariño gooide nog een strakke inning en verzekerde daarmee zo goed als zeker z’n eerste ‘win’ van het seizoen. De Souza mocht vanaf de zevende inning de boel op slot gooien. Aanvallend was het voor HCAW nog steeds niet klaar. Net als in de zesde inning mocht in de achtste inning de kop weer afslaan. De eerste vier slagmensen zorgden voor vier hits en twee punten. De actie 4-naar-3 van Rikkie leverde het veertiende punt op. Voldoende voor uitzicht op een vroegtijdig einde van de nogal bizarre wedstrijd. En zo geschiedde. De Souza produceerde in de gelijkmakende achtste innings nog twee strike-outs, en de vang-8 betekende het einde van de wedstrijd. 4-14.

Kijk hier voor de stats en de boxscore

De voorsprong op de concurrenten wordt met deze uitslag niet kleiner. Volgende week vrijdag komt Alcmaria naar De Vallei om hun laatste strohalm te pakken en om te proberen de Bussumers van het kampioenschap af te houden. Komt dat zien!