Frikandel de pannenkoek voorbij in de 1ste Klasse B

Amsterdam, 3 juni 2015 – Tussen de innings door tijdens de wedstrijd Mariners – Yankees stuitte de PC gisteren op een zorgelijke ontwikkeling in de Nederlandse honkbalwereld waar toch even melding van gemaakt moet worden.

Dat honkbalspelers verbaal de fout in gaan is helaas van alle tijden. Gelukkig staan de teksten nog ver weg van wat er op de voetbalvelden te horen is, maar er lijkt langzaam en bijna onopgemerkt een verschuiving plaats te vinden.

Vroeger, toen de PC nog jong was en de wereld zich nog in zwart-wit afspeelde gebeurde het (ook) weleens dat een beslissing van de heren in blauw niet helemaal in goede aarde viel. In jeugdige onbezonnenheid werd dan weleens “pannekoek” geroepen. Tegenwoordig zou dat dus “pannenkoek” zijn, maar in plaats daarvan werd op 10 mei jl. een andere keuze gemaakt. In 040 weliswaar, maar officieel hoort ook dat deel van Nederland tot de beschaafde wereld.

“De Commissie Strafzaken heeft besloten gedaagde ingaande 22-05-2015 het recht te ontzeggen deel te nemen aan bindende wedstrijden tot het moment dat het eerste herenhonkbalteam van PSV 2 bindende wedstrijden heeft gespeeld, wegens ongepaste opmerkingen jegens de scheidsrechter, te weten de woorden “Frikandel” (feitcode 2), tijdens de op 10 mei 2015 gespeelde wedstrijd PSV H1 – JEKA H1.”

Het lijkt misschien een slip of the tongue of een uitspraak van iemand zonder historisch besef, maar het is gevaarlijker dan dat. We zijn hiermee namelijk beland in het domein van de patat-generatie, en als we hier niet heel streng op zijn dan is de volgende stap “Berenhap” waarna de “hap” door een ander drieletterig woord vervangen kan worden en de beer kan worden ingeruild voor een andere trouwe viervoeter. En dan is het eind zoek. Dus coaches, begeleiders ouders, tip van de PC: Pas op met vleeswaren!

pannenkoek-naturel