Coronatijd = komkommertijd

Amsterdam, 21 mei 2020, Hemelvaart – Het was top honkbalweer! Maar wedstrijden zitten er voorlopig nog even niet in helaas. Gelukkig mogen we al wel weer trainen, en dat was gisterenavond dan ook wel weer heerlijk!

Wel bleek dat de timing en de scherpte nog ver te zoeken was. Er was er zelfs één die zo uitgetuned is tijdens de Corona-lockdown dat hij de hele training compleet vergeten was. Volgende week woensdag weer een kans.

Voor honkbal is deze coronatijd toch een beetje komkommertijd, maar om toch een beetje met honkbal bezig te zijn hierbij een oproep voor alle honkballiefhebbers van toen, die van nu mogen natuurlijk meekijken, maar ik vrees dat ze weinig nuttigs kunnen bijdragen.

Maar eerst even een klein stukje historie. Aan het begin van deze eeuw bestonden de Reserve Reserves ook al. Ook toen bestond het team uit oud tophonkballers die wél wilden blijven honkballen, maar liever niet drie, vier, vijf keer per week, of erger. De oplossing was ‘Het Derde’. En omdat het voor ‘Het Eerste’ in noodsituaties soms fijner was om gebruik te maken van de ervaring van de ouwe rotten, dan van het nog net niet hard genoeg opstormende talent van de Rookies, werd het team al snel de ‘Reserve Reserves’.

Omdat er ook bij andere verengingen dan HCAW dit soort spelers waren, die ook in een ‘Derde’ gingen spelen, kwamen veel oude bekenden uit de Hoofdklasse en Overgangsklasse elkaar weer met enige regelmaat tegen op een honkbalveld. Door de clubdichtheid was het vooral in de regio Amsterdam-Haarlem vaak een feest der herkenning.

Om nog even met een klapper het seizoen uit te kunnen gaan besloot Laurens-Jan Derijks, toen van ‘Het Derde’ van Pirates, een toernooitje te organiseren voor de leukste en gezelligste teams met oud tophonkballers. En ik zou bijna zeggen ‘en de rest is geschiedenis’. Ware het niet dat het doorslaggevende succes dat deze ‘Third Series’ na een aantal edities toch weer gestopt is. Oorzaak: Gebrek aan tijd voor de organisatie en te weinig animo bij andere verenigingen om het stokje over te nemen. Jammer maar helaas, en gelukkig hebben we de foto’s nog.

En over die foto’s wil ik het nu even hebben. Want de Third Series mogen dan gestopt zijn, het initiatief dat hieruit voortkwam, de Dutch Senior Baseball & Softball League, is nog altijd springlevend! Één van de initiatieven van de DSBSL is het verzamelen van oude teamfoto’s, van zoveel mogelijk verenigingen en teams, en nu komt het addertje onder het gras of de aap uit de mouw: wel graag mét de  bijbehorende namen!

Voor de foto’s van de Reserve Reserves tijdens de Third Series hebben we dat natuurlijk ook zonder jullie hulp wel voor elkaar gekregen, maar er zijn nog heel veel foto’s waar iemand nog even de namen van moet doorgeven.

Wil je zelf een foto toevoegen van een Nederlands team, een team uit de Hoofdklasse, Overgangsklasse, Topklasse of de 1e Klasse, dan ga je naar deze pagina. Als je een foto hebt gezien waar je de namen van kent en/of het jaartal, dan ga je hierheen.