Tex Town Tigers maakt antireclame (en is erg onprofessioneel)

Open brief aan Tex Town Tigers (omdat ze ons geblokt hebben op Twitter)

Lieve ‘honkballiefhebbers’ van Tex Town Tigers,

Maanden geleden, in de tijd dat we nog dachten dat Corona een biertje was, werd het Heren 1 honkbalteam van Tex Town Tigers voor de competitie voor 2020 weer ingedeeld in ‘onze poule’ in de Topklasse. De wedstrijden verschenen op de website van de KNBSB én in de o zo handige app die we allemaal op onze mobieltjes hebben geïnstalleerd.

Toen die app een paar jaar geleden voor het eerst beschikbaar kwam bestond er hier en daar wel wat weerstand tegen, maar inmiddels zijn we een paar jaar verder en is iedereen er aardig aan gewend geraakt. Ik denk zelfs dat we stiekem allemaal wel vinden dat het een verbetering is ten opzichte van de oude wedstrijdformulieren.

Daarbij zitten er allemaal leuke extra mogelijkheden in die app. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat, als je elke week vanaf het randje van Duitsland richting de Randstad moet rijden, het hartstikke handig is dat je vanuit de app direct naar je routeplanner kan klikken, en dus niet meer op zoek hoeft naar het exacte adres van het veld van de tegenstanders. De tijden dat je een half uur voor de start van de wedstrijd met vijf auto’s in een woonwijk ver van het veld voor het huis van de wedstrijdsecretaris staat zijn daarmee definitief achter ons.

Maar naast de routeplanner en natuurljk het digitale wedstrijdformulier zit er nóg een hele handige feature op die app. Je kunt namelijk met drie (kan ook vier zijn) goed gemikte klikken ervoor zorgen dat het hele wedstrijdprogramma in je digitale agenda zichtbaar wordt gemaakt. It’s magic! Na maanden in de zaal getraind te hebben kijken wij elk jaar weer uit naar het ‘buitenseizoen’ dus zodra het programma beschikbaar is koppelen wij dit dan ook met veel plezier aan onze agenda’s.

Ook de eind vorig jaar zorgvuldig geplande oefenwedstrijden die we aan de bond hadden doorgegeven waren in maart al terug te vinden in de app, en dus ook in onze agenda’s. Alleen onze oefenwedstrijd in Duitsland tegen Bonn stond er niet in, dus die hadden we zelf handmatig in onze agenda’s gezet. We zouden daar niet alleen een wedstrijd gaan spelen maar ook een weekendje de bloemetjes buiten gaan zetten. Natuurlijk hadden we even naar jullie gezwaaid bij de afslag Enschede, net voordat we de topsnelheid van onze bolides zouden testen.

Maar het liep dus anders dit jaar. Na onze eerste oefenwedstrijd begin maart mochten er geen wedstrijden meer gespeeld worden. Het weekendje Duitsland was ook van de baan, we hebben dus ook niet naar jullie gezwaaid, weten dus ook niet hoe hard onze auto’s nou echt kunnen, en het was dus afwachten wanneer we weer wedstrijden zouden mogen spelen.

In april maakte de bond bekend dat de competitiewedstrijden voorlopig afgelast waren, maar dat ze wel gewoon in de agenda bleven staan. Heel handig omdat je op die manier, als het weer zou mogen, direct een paar oefenwedstrijden in de agenda hebt staan. Puzzelen met beschikbaarheid van je eigen spelers en tegenstanders en al dan niet beschikbare velden is altijd al lastig, maar helemaal als je niet weet wanneer het weer gaat beginnen, en als je dat ineens binnen een week of twee zou moeten regelen.

En toen kwam op 24 juni het verlossende woord van onze Minister-president. We mochten weer! Vanaf 1 juli zouden we weer wedstrijden mogen spelen. Een snelle blik in de agenda leerde dat dit voor ons betekende dat we op 3 juli in Bussum tegen Tex Town Tigers voor het eerst weer écht mochten honkballen. Leuk! Zin in! De opkomst bij onze training die 24ste juni was meteen een stuk groter dan in de weken daarvoor. Want trainen is leuk, maar je doet het natuurlijk voor de wedstrijden. Al is het een oefenpotje, of een wedstrijd in een halfslachtig ingekort seizoen. Spelen!

Maar daarna ging het mis, bij jullie wel te verstaan. Niet op 25 juni of 26 juni of zelfs 27, 28 of 29 juni, nee op dinsdagavond 30 juni pas, om 23:27u stuurt jullie wedstrijdsecretaris een korte mail naar onze wedstrijdsecretaris:

Ons Heren 1 team moet zich, voor de oefenwedstrijd uit van a.s. vrijdag 3 juli tegen jullie HCAW3 team, helaas afmelden. Graag ontvang ik een bevestiging, dat jullie de afmelding hebben ontvangen.

Onze wedstrijdsecretaris stuurt direct na ontwaken op woensdagochtend de mail naar ons door. Al maanden hebben we allemaal die wedstrijd in de agenda staan (dat zouden jullie dus ook ‘ns moeten proberen) en twee dagen voordat we onze eerste wedstrijd in maanden weer zouden gaan spelen haakt onze tegenstander, jullie dus, zonder opgaaf van reden af. Er wordt niet eens een poging gedaan om op een ander moment dat weekend te gaan spelen. Vrijdag lukt niet? Zaterdag doen? Zaterdag einde middag? Moeten we naar jullie toe komen? Of toch liever zondag bij ons. Maar 9 spelers? Iemand van ons bij jullie spelen dan? Kom maar door hoor, wij hebben er zin in! Het is al weken top honkbalweer. Play ball!

Een andere tegenstander vinden op zo’n hele korte termijn is natuurlijk altijd al moeilijk, zeker als je je realiseert dat niet alleen de wedstrijd tussen Tex Town Tigers en de Reserve Reserves al maanden in de agenda staat. Ook alle andere potentiële oefentegenstanders hebben voor dat weekend dus al een wedstrijd staan. We hebben het in die krappe twee dagen hier en daar nog wel geprobeerd, maar het was een kansloze exercitie.

Wij waren dus behoorlijk teleurgesteld, en dat had niet alleen te maken met deze ene wedstrijd. Ook in 2019 én in 2018 had TTT het al op vergelijkbare manieren laten afweten. Wij kende dat soort verhalen wel uit de clusteroverleggen, maar dat betrof altijd teams uit (veel) lagere klassen, niet uit de Topklasse, en zeker niet bij 1ste teams. Bij veel verenigingen is dat toch het vlaggenschip. Maar bij Tex Town Tigers is dat anders, daar is het 1ste team kennelijk de modderschuit.

En toen gebeurde het. Op donderdag 2 juli verschijnt op Facebook en op Twitter een bericht van Tex Town Tigers dat we gezien de hierboven geschetste gebeurtenissen niet goed konden thuisbrengen. Het bericht begint namelijk met “Wat zijn we blij dat we weer wedstrijden kunnen spelen”. Hoe ongeloofwaardig kun je zijn? Het eerste weekend dat er weer wedstrijden gespeeld mogen worden haakt jullie eerste team lafjes af, zonder tekst of uitleg, en doet geen enkele poging om tóch te kunnen spelen. Het lijkt er dan ook op dat het social media team van Tex Town Tigers honkbal er meer zin in heeft dan het heren 1 honkbal team.

Wij besluiten daarop nog één poging te wagen en antwoorden op vrijdag op Facebook en op Twitter op dat bericht:

Als jullie echt zo blij zijn dat er weer gespeeld kan worden dan moet jullie 1ste team gewoon naar Bussum komen vanavond. De wedstrijd staat al maanden in de agenda en het is voor ons onmogelijk om op zo’n korte termijn een alternatief te vinden. 3e jaar op rij dat TTT dit flikt!

Maar geen reactie, niet voordat de wedstrijd gespeeld had moeten worden en ook de twee weken daarna blijft het stil. Tot gisteren out-of-the-blue er in de DM van de Reserve Reserves Twitteraccount het volgende bericht verschijnt:

Wat jammer dat jullie zo op Twitter anti reclame voor de sport maken. Erg onprofessioneel en reden voor een block.”

De wereld op z’n kop natuurlijk. De Honkbalweek mag zich dit jaar dan digitaal hebben afgespeeld en de Hoofdklasse mag dan dit jaar een e-League hebben, het échte honkbal wordt nog steeds op het veld gespeeld, tussen honkbalteams met echte spelers en niet met social media teams, bij TTT waarschijnlijk bestaande uit één enkele droeftoeter met een toetsenbord.

Het keer op keer laat afzeggen of niet komen opdagen is één van de grootste problemen waar we in Nederland mee te maken hebben. Dat is pas antireclame (één woord) voor de sport. Daarbij is het inderdaad ook onprofessioneel, maar dat geeft niet, in Nederland wordt nu eenmaal niet professioneel gehonkbald. Maar wat het óók is is onfatsoenlijk, en als het keer op keer gebeurt is het zelfs onbeschoft.

Wij kiezen er dus voor om jullie dat eerlijk en open en bloot, voor iedereen te zien, te vertellen, en het niet even sneaky in een DM op Twitter of Facebook om vervolgens met een block verdere communicatie onmogelijk te maken. Dat vinden wij namelijk een beetje kinderachtig, een vorm van digitaal belletje lellen.

Op vrijdag 25 september verwachten wij jullie weer in Bussum. Graag ontvangen we een bevestiging dat jullie het competitieprogramma in jullie agenda hebben gezet.