HCAW3 werkt aan topografische kennis

’t Was weer een memorabele dag afgelopen zondag. In Veendam behaalde HCAW3 tegen The Blokes zijn zevende achtereenvolgende overwinning en verstevigde daarmee de koppositie in de 3e Klasse A.

Het voelde toch een beetje als een schoolreisje. Half tien verzamelen, brood en koffie mee voor onderweg en worden uitgezwaaid bij vertrek door kennissen en vage vrienden die HCAW3 een warm hart toedragen. Om 9.45u reden vier propvolle auto’s weg uit de Bussumse Baseball Valley. In zijn
nieuwe tijdelijke leen-lease Omega pikte Daco Bogaard eerst nog even close-up hitter Tom Urbanus op in Almere, waarna de reis echt kon beginnen.

Na ruim een uur rijden doemt de rotonde van Joure voor ons op. Daar hebben wij afgesproken bij de Mac Donalds voor de broodnodige revitalisering. Een cappuccino en twee donuts later vervolgen we onze reis richting Groningen en begint het zachtjes te regenen. Vijf minuten later is het gestopt met
zachtjes regenen. Het hoost nu en bij de gedachte dat we deze pelgrimstocht wellicht voor niets maken, beginnen we de voordelen op te noemen van zulke verre uitwedstrijden. Dit spelletje duurt echter maar kort en stilzwijgend passeren wij de plaatsen Ureterp, Borgum, Drachten, Frieschepalen, Sushuisterveen en Buitenpost. En ook Marum, Kornhorn, Grootegast, Boerakker, Zuidhorn, Tolbert, Peize Bedum, en Paterswolde laten we links of rechts liggen. Bij Grijpskerk, waar eind juni de traditionele trekkerstrek plaatsvindt, wordt het droog en komt het vakantiegevoel terug. Het “en we
gaan nog niet naar huis, nog lange nie, nog lange nie” klinkt weldra uit alle kelen. Om de tijd te doden spelen we ook wat typische spelletjes-voor-in-de-auto. Ik zie ik zie wat jij niet ziet, blijkt vooral tegen Demis erg populair. Als we Foxhol, Kolham en Harkstede ook achter ons hebben gelaten, nemen we de afslag Hoogezand / Slochteren en doen we een rotonde (al toeterend rondjes rijden met alle ramen open), want we weten van gekkigheid niet meer hoe we ons moeten vermaken. Gelukkig zijn we er bijna. Na het eerste plaatsnaambord Veendam, langs de basilicumvelden met de rijen pijnbomen, dan de eerste weg links en ja hoor, na nog 400 meter hebben we onze bestemming bereikt. We kleden ons om in een kleedkamer waar een gemiddelde Blokker jaloers op zou zijn, we eten de door Niels gesmeerde wedstrijdstokjes, we lopen wat warm en de wedstrijd kan beginnen.

Al in de eerste slagbeurt zetten de Gooische sluggers de toon. Door onder meer dubbels van Urbanus en Berrevoets neemt HCAW3 direct een 0-4 voorsprong. Omdat starter Paul Bus wat startproblemen kent, scoren de Groningse Kerels ook in hun eerste beurt: 2-4. Daarna houdt Bus het tot de zesde inning goed dicht. Aan slag blijft HCAW3 druk geven, maar het duurt tot de vijfde inning voor er weer wordt gescoord. Op een zes hit rally (waaronder de Beer-winnende tweehonkslag van Crispijn Jongsma) lopen de Bussumers uit naar 2-10. In de zesde inning neemt Jariño Koeneman het werpen over van Paul Bus. Jariño is de enige Bussumse werper met homeruns tegen en zet die traditie tegen The Blokes onverminderd voort. Vooral de tweede hekklap is er een om in te lijsten. De bal moest nog aan zijn vlucht terug naar de aarde beginnen toen hij het midveld uitvloog. Desondanks komt HCAW3 niet echt meer in de problemen en winnen zij uiteindelijk verdiend met 6-10.

Nog eenmaal zal de ploeg uit het Bussum dit seizoen moeten afreizen naar het Hoge Noorden; begin augustus wordt de Groningse tournee afgesloten met een uitwedstrijd tegen Caribe. En het is te hopen dat daarmee het idee van de KNBSB voor een Noord Europese liga voorlopig weer even in de ijskast
verdwijnt.

Tsjuus,

Helmut