Joost, heb je voor mij de whiskey?

Amsterdam, 12 mei 2012 – Zaterdagmiddag vijf uur, het is niet een heel erg gebruikelijk tijdstip voor een wedstrijd van de Reserve Reserves. Gelukkig stond de hekkensluiter van de Eerste Klasse A op het programma. Na een shaky start werd het verschil gemaakt in één cruciale slagbeurt. Met de hakken over de sloot werd er met 3-6 gewonnen van de Herons uit Heerhugowaard.

Natuurlijk gaat het hier vaak over De Souza, zonder hem op de heuvel zouden de wedstrijden toch anders zijn. Maar soms zijn er dagen dat hij twee gezichten heeft, één aan het begin van de wedstrijd, en een totaal ander gezicht als hij een maal warm gedraaid is. Gisteren was zo’n dag.

Het begon allemaal redelijk onschuldig. Hij was gisteren zelf verantwoordelijk voor de bollen, en het begint al een beetje een traditie te worden dat hij dan kiest voor de platgeslagen Turkse variant. Iedereen mag dan zelf lekker aan de slag met sla en saus. Super Seb neemt er nog een extra, en dan nog een. VGM wil niet achterblijven en doet gezellig mee. GKL moest nog even klagen dat er geen A-merk drank geserveerd werd. Onbegrijpelijk want in “Zappie” zit gewoon een “A”, duh! En het werd nog gekker met de drank, want de klaagzang op het A-merk was nog niet gezongen of De Souza riep al “Joost, heb je voor mij de whiskey?”. Het beloofde een gezellige middag te worden.

Later bleek dat De Souza met z’n whiskey-uitspraak hoogst waarschijnlijk de saus bedoeld had, maar dat kwartje viel pas toen hij na een rotte eerste inning weer een beetje begon op te krabbelen. Geen drank dus, maar een typisch gevalletje van onderschatting leverde in de eerste inning twee punten op voor de Heerhugowaarders. Diezelfde onderschatting duurde aanvallend een paar innings langer. Pas in de vierde inning wisten de Bussumers het spreekwoordelijke pakje boter te raken. Geholpen door drie keer vier wijd en een foutje leverde deze inning vijf punten op.

Maar voordat we naar de vierde inning gaan moeten we toch nog héél even stilstaan bij de tegenwoordig nog zelden vertoonde ‘verborgen bal truc’. Deze truc wordt nooit meer vertoond omdat niemand er meer intrapt. Het is daarmee meer een actie die in de inmiddels welbekende “Bush League” thuishoort, nou ja, totdat iemand er wél intrapt, en dan is het een mooi meegenomen nul. De GKL wordt bedankt voor z’n gewillige medewerking.

In de vierde inning was het NoNoJoe die met een 2-0 achterstand en volle honken, met een harde hit door het midden het eerste en het gelijkmakende punt binnen sloeg. Keet leunde daarna de honken weer vol waarna Ed de Kroket de trekker mocht overhalen. Helaas was het zijn dag niet, misschien was de mosterd op, maar waar hij de bal ook sloeg, er zat altijd wel een handschoen tussen. Er zijn maar weinig honkballers die zo goed 0 uit 5 kunnen slaan als Ed. Mijn complimenten! Er werd dus even geen trekker overgehaald.


NoNoJoe slaat de eerste twee Bussumse punten binnen

Rikkie was gelukkiger en pakte de rally weer op door een bal hard langs de lijn te slaan, de man in blauw vond zelfs dat de bal aan de goede kant van de lijn het honk passeerde, dus dat waren weer twee punten én er hoefde een keer géén protest aangetekend te worden.Stand 2-4. Edgar frommelde vervolgens een bal half langs de tweedehonkman waarna de klap van GKL niet beloond werd met een RBI, maar de velderskeus zorgde nog wel voor het vijfde punt.

In de vijfde inning werd vervolgens een olijke duik van de midvelder door NoNoJoe omgezet in een tripple, die door een hit van Keet weer tot punt werd gepromoveerd. Het puntje dat door Herons in de gelijkmakend vier werd gescoord werd daarmee weer netjes weggepoetst. Stand 3-6.

Aanvallend was het toen wel zo’n beetje op, alleen Edgar ging onverdroten verder wat uiteindelijk geen punten meer opleverde, alleen een mooi slaggemiddelde, 3 uit 5 met een dubbel.

Ondanks de wat ongebruikelijke start-opstelling stond de verdediging als een huis. VGM bleek nog een aardig balletje te kunnen vangen en Jariño kan ook makkelijk z’n balletjes fielden op het tweede honk. Halverwege de wedstrijd verhuisde hij nog wel naar het derde honk waar hij het ook meteen druk kreeg. Hoogtepunt van de wedstrijd was de bare-handed-5-3 die een eind maakte aan de achtste inning.


Jariño maakt een einde aan de achtste inning

De negende inning was weer helemaal voor De Souza die met de PC achter de plaat weer behoorlijk de spots wist te vinden. De start zal dan wat roestig geweest zijn, drie keer drie slag in de negende inning is toch wel eindigen in stijl!

Hier vind je de boxscore en de statistieken van de wedstrijd, en hier de rest van het (drukke) programma voor de komende weken.