Zuidvogels bedwongen in zinderende hitte

Amsterdam, 19 augustus 2012 – Het was alweer een paar weken geleden dat de heren Reserve Reserves in competitieverband op een honkbalveld samen moesten komen, en dat was te zien ook. In een verschroeiende hitte werd er maar nipt gewonnen van Zuidvogels. Het werd 1-2.

Natuurlijk, het was warm, maar in de eerste twee innings leken de Bussumers er maar weinig last van te hebben. Aanvallend liep het best aardig, er werden vijf honkslagen geslagen. In de eerste inning leverde dat nog geen punten op, maar in de tweede inning sloeg Ed de Kroket met een kordate klap Rikkie en daarmee het eerste punt en daarmee een voorsprong op het spreekwoordelijke scorebord.

Met drie honken bezet in de derde inning leverde vier wijd voor de GKL een binnen geleund punt op. Daar bleef het in die inning bij, de voorsprong was verdubbeld, maar in drie innings hadden de heren uit Bussum al zes honklopers achtergelaten op de honken. Met zes honkslagen en vier keer vier wijd zou je toch meer moeten kunnen scoren in drie innings. Een beetje slordig .

Verdedigend zat het gelukkig behoorlijk snor. De Souza had een goeie speed en wist de spots behoorlijk te raken. En als de Huizers één voor één op de honken kwamen, dan gingen ze er in paartjes weer vanaf. De eerste inning werd beëindigd met een vrij standaard 6-naar-4-en-4-naar-3-dubbelspel. In de tweede inning werden twee achter elkaar geslagen dubbels (!) geneutraliseerd door een iets minder standaard 6-naar-5-naar-2-en-2-naar-4-dubbelspel. Geen punt.

In de vierde inning werd een heuse webgem geproduceerd door Jopie, met behulp van Super Seb. Ik zou hier een beschrijving van dit heugelijke spel kunnen geven, maar er zijn beelden van een identieke play die toevallig gisteren bij de collega’s in de VS gemaakt zijn. Kijk en huiver!


In de zesde inning werd een openings dubbel verdienstelijk omgeturnd tot een punt waardoor de Bussumse voorsprong werd gehalveerd. Degelijk veldspel wist erger te voorkomen, en het werd pijnlijk duidelijk dat het van de verdediging moest komen, want aanvallend was het allemaal maar matig.

Pas in de achtste inning leken de Reserve Reserves door te kunen drukken. Ed de Kroket was met z’n tweede hit op het honk gekomen en Edgar had hem behoorlijk profi naar twee gebunt. Na vier wijd van Super Seb mocht de PC de genadeklap geven. Helaas had hij, ondanks hevige ontkenning zijnerzijds, behoorlijk last van de zon, of iets anders, want de plopper die hij sloeg had natuurlijk gewoon een hit moeten zijn. In plaats daarvan besloot hij gezellig bij de thuisplaat, de catcher en de scheidsrechter te blijven staan om te kijken of de bal gevangen zou gaan worden, of fout zou vallen. Geen van beiden werd het. Toen de bal net aan de binnenkant van de lijn viel en hij vol afgrijzen toch maar een soort van sprint naar het eerste honk begon was de werper al lang en breed onderweg om de aangooi op het eerste honk om te turnen tot een nul. Geen honkslag dus, gewoon de tweede nul van de inning, en omdat NoNoJoe ook een NoNoDag had bleef de voorsprong slechts één punt.

In de negende inning leek het nog even goed fout te gaan. De eerste slagman wist na een lepe dragbunt (don’t try this at home) het eerste honk te bereiken en een opofferingsstootslag bracht hem naar twee. De honkslag die volgde bracht het gelijkmakende punt slechts 30 voet (feet) van de thuisplaat. Alle hens aan dek dus, het binnenveld stond in, het punt moest worden tegengehouden. Het was echt te heet voor een verlenging. De pinchhitter van Zuidvogels kreeg de bal vervolgens behoorlijk op z’n stok, maar Rikkie maakt een zweefduik naar z’n handschoenkant en wist de bal te stoppen. Na een kopje koffie te hebben gedronken besloot hij toch maar op te staan en de naar thuis opstormende loper tegen te houden. Hij gooide de bal naar de PC die bij de onvermijdelijke botsing de bal wist vast te houden! Helaas hebben we van deze play geen beelden, maar u kunt zich er vast van alles bij voorstellen. Met twee nullen en slechts het eerste honk bezet was het gevaar geweken. Een velderskeus 4-naar-6 zorgde voor een einde aan de wedstrijd.

Kijk hier voor de stats en de boxscore

In de spannende 1ste Klasse A waren de Reserve Reserves niet de enige die een moeilijke eerste wedstrijd na de zomerstop hadden. Concurrent Pioniers had zaterdag al met 12-1 van Pirates verloren en in een knotsgekke negende inning wist Olympia Haarlem de wedstrijd van Alcmaria Victrix te winnen. Al met al dus een gunstig weekend voor de Bussumers!

En dan verder nog even dit, uitleg is niet nodig dunkt me.