Waarom kunstgras?

Amsterdam, 19 maart 2012 – Het ziet er naar uit dat de poll op deze website geen effect heeft gehad. Op de vraag ‘Welke kleur moet het Bussum-turf krijgen?’ stemde een grote meerderheid van de bezoekers van deze site op ‘Blauw, want dan zie je de bal beter’. Maar de nep-zoden zijn inmiddels gelegd, en volgens de website van HCAW is het ‘gewoon’ groen geworden, met ‘oranje/bruine’ banen. We nemen aan dat deze laatste kleur variant als loopbaan dienst zal gaan doen.

Helaas hebben we het nog niet zelf kunnen betreden en het met eigen ogen kunnen zien. We moeten het voorlopig doen met het uitzicht vanaf de Bussumse watertoren, want het Nederlandse weer heeft nog geen honkbal-waardig weekend weten te produceren. Veld-technisch gezien misschien maar goed ook, want het is gewoon ook nog niet af. Te laat begonnen, twee weken vorst, te lang stil gelegen, maar vooral te laat begonnen.

Ik heb geen zicht op wat dat voor de oefenprogramma’s van de andere Veld-1 gebruikers gedaan heeft, maar voor de Reserve Reserves en dan met name de GGL, heeft het nogal wat flexibiliteit gevergd. De smeekbedes in de regio werden gelukkig verhoord waardoor er toch nog velden beschikbaar waren, al moest er wat in de aanvangstijden geschoven worden. Almere, Zuidvogels, bedankt voor het meedenken! Nu moet het alleen nog honkbalweer worden want gespeeld is er nog niet.

Maar goed, als het kunstgras straks ligt zal alles snel vergeven en vergeten zijn. En als dan ook de heuvel er voor het begin van de competitie in ligt, hebben ‘we’ meteen één van de beste velden van Nederland. Daar doen we het tenslotte voor, het kost wat, maar dan heb je ook wat. Zo dacht ik tenminste tot ik vorige week vrijdag op de website van HCAW een bericht van, naar ik aanneem, het Bestuur van HCAW, zag verschijnen. De titel van het stuk is Waarom kunstgras? En ik denk dat de meeste lezers van het bericht, net als ik, dachten dat in de tekst onder deze vraag een antwoord zou worden gegeven.

Het nieuwe veld zal een hogere speelintensiteit hebben. Goed nieuws lijkt me dat voor een veld dat intensief gebruikt gaat worden. Op Curaçao groeit gras vrijwel niet, bedankt voor deze informatie. En kunstgras is een ‘veel beter alternatief’ dan het gravel fatsoenlijk afdekken met zeilen. Ik kreeg bij het lezen de neiging een beetje te helpen: Het kunstgras ziet er ook gewoon veel beter uit! Het is daarbij ook nog ‘ns makkelijker te onderhouden! Waarom kunstgras? Daarom kunstgras!!

Je zou zeggen dat de vraag uit de kop beantwoord is, maar hierop volgt een, laat ik het, ‘service-alinea’ noemen, die de vraag ‘Waarom kunstgras?’ weer keihard op de kaart zet. De tussenkop ‘Schoeisel en kunstgras’ leidt een zorgelijke tekst in. Het is namelijk niet duidelijk of er met gewone metalen spikes op het kunstgras gespeeld kan worden. Het zou zo kunnen zijn dat deze spikes het veld snel doen laten slijten. En in dat geval zal, zelfs als alle HCAW teams speciale kunstgras schoenen aanschaffen, het veld binnen de kortste keren naar de knoppen zijn, want de tegenstanders komen natuurlijk gewoon met metaal onder de schoenen.

Als het veld de metalen spikes niet aan kan treedt een vervelend scenario in werking. Gaten in het veld, bad-hops en afgelaste wedstrijden. Maar goed de gemeente wordt verantwoordelijk voor het onderhoud(?), dus ze zorgen maar dat het goed komt. Amsterdam deed het met de mat in de Arena, Bussum zal in de Vallei met enige regelmaat de nep-zoden moeten vervangen.

Ik was net terug van vakantie, dus ik las nog redelijk relaxed door de tekst heen, maar verderop in de alinea kreeg ik toch echt oranje/bruine vlekken in mijn nek. De letterlijke tekst:

‘Blijf je met metalen spikes in het kunstgras haken? Leidt de combinatie metalenspikes/kunstgras tot meer (knie/enkel) blessures? Het zou kunnen. Veel vragen waar we het antwoord nog niet van kennen.’

Dat meen je toch niet? We leggen een veld aan zonder dat we weten of het wel veilig is? Blessures moeten we maar voor lief nemen? En wat als blijkt dat de spikes inderdaad blijven haken? Alle HCAW-ers op kunstgras schoenen? En de tegenstanders zoeken het maar uit? En als we dan op die kunstgras-schoenen staan, dan kan je ook ‘gewoon’ op het gras in het buitenveld bewegen? Onzin! Het zijn niet voor niets kunstgras-schoenen. Echte veld-schoenen hebben noppen of spikes. In het buitenveld ga je bij een beetje vochtig weer onderuit op kunstgras-schoenen, of erger nog, krijg je liesblessures.

Ik hoop dat het allemaal goed komt, dat we er in de zomerstop om lachen, dat er geen hevige slijtage ontstaat aan het veld. En dat er geen extra blessures zullen ontstaan. Niet bij de spelers met spikes, niet bij de spelers met kunstgras-schoenen, niet bij de Rookies, niet bij het Eerste, niet bij ons en niet bij het Vierde, niet bij HCAW-ers en niet bij de tegenstanders. Ik hoop dat gewoon een onhandige tekst is en niet een onbedoelde inkijk in de keuken van een bedenkelijk beslissingsproces.

We hebben nog geen stap gezet op het nieuwe veld, het ziet er fantastisch uit, maar voor mij overheerst de vraag ‘Waarom kunstgras?’ meer dan ooit.