Ode aan de PC

Bussum, 26 maart 2022 – Al jarenlang verschijnt gedurende het seizoen een verslag van de wedstrijd die de Reserve Reserves hebben gespeeld. Al jarenlang worden die verslagen geschreven door onze PC, oftewel Papieren Coach, beter bekend als ‘Bouw’. Officieel heet hij Ronald Bouwman. Vandaag is hij 50 (!) jaar geworden. Hoog tijd om een stuk over hem te schrijven. Dat is niet op de manier zoals hij dat doet, dat kan alleen hij. Hij heet niet voor niets ‘Papieren Coach’. Echter, zijn bijnaam beschrijft niet genoeg wat hij heeft betekend of nog steeds betekent voor de Reserve Reserves. Zonder hem geen Reserve Reserves.

Laten we allereerst vooropstellen dat het al een hele prestatie is dat je op je bijna vijftigste nog steeds presteert. De PC is als een goede whisky, hij wordt beter met de jaren zoals zijn slashline van 2021 kan beamen (.447/.523/.526). Hij heeft spelers zien komen en gaan bij het team, maar gaat zelf altijd door. Op zijn 38e maakte hij zijn debuut bij Heren 1 van HCAW en hielp hij mee aan lijfsbehoud, wie kan dat nou zeggen?

Hoewel zijn statistieken door de jaren heen wel ietsjes wisselender zijn geworden verbaast hij ieder nog vaak genoeg. Zowel op negatieve als positieve manier. Zo kunnen we ons een uitwedstrijd bij TTT herinneren waar hij (met wind mee) een Grandslam wist te slaan in het midveld. Daartegenover staan ook weer een gigantische hoeveelheid pop-ups met drie wijd kaal. Daarnaast, kan hij als geen ander van slagballen wijdballen maken achter de plaat om vervolgens wel vier hits te slaan in een belangrijke wedstrijd.

Niet alleen valt hij op met zijn prestaties, zijn gedrag valt ook op. Menig scheidsrechter zal vaak gedacht hebben: “Heb je hem ook weer”. Want scheidsrechters hebben het ook te verduren gehad de afgelopen jaren, maar dan vooral als hij er ook echt van overtuigd was dat de scheidsrechter fout zat.

Naast het veld is hij ook actief op honkbalgebied via zijn blog: 9innings.nl waar hij zijn mening geeft over alle rare honkbalregels, het selectiebeleid van Team NL, internationaal honkbalnieuws en verslagen van bondsvergaderingen. Niet voor niets werd hij ooit aangeduid als ‘honkbalwatcher’ door de NOS in een interview over financiële huishouding van de bond. Zo uit hij zich vaak kritisch tegenover dat beleid, maar hij weet dat altijd te onderbouwen. Hij leest zich in en weet precies waar hij het over heeft. Dat komt voort uit dezelfde reden waarom hij nog steeds op het honkbalveld staat, hij heeft gewoonweg een enorme passie voor de sport en wil dat de sport behouden blijft.

Al jarenlang reist hij af naar Amerika om kilometers af te leggen van MLB-wedstrijd naar wedstrijd, houdt het dan nooit op? Waarschijnlijk niet. ‘Bouw’ zal nog zolang doorgaan als hij kan, nog vaak scheidsrechters irriteren, nog vaak swings maken waar de honden geen brood van lusten, en met diezelfde swings toch nog clutch doorkomen. We hopen het ook vooral, want Ronald is belangrijk voor dit team, voor de teamuitjes (dat regelt die ook nog) en voor het honkbal. Ronald. Namens de gehele selectie, oud-teamgenoten, oud-coaches, Papa Dammers, je vrienden van de bond, alle scheidsrechters van Nederland, van harte gefeliciteerd!

Wist je dat: Over zijn gehele carrière Ronald een ‘slashline’ van .322/.401/.411 heeft neergezet? Als je dit vergelijkt met MLB-carrières dan vind je hem qua statistieken ergens tussen Joe DiMaggio en Roberto Clemente. Geen slecht gezelschap, toch?